Sjukvårdscenter för ebolasmittade i Sierra Leone. Storbritannien planerar nu en satsning på karantänläger för att isolera personer som misstänker att de fått ebola. Foto: TT/Louis Leeson/Save the Children UK

Karantänläger ska hejda spridningen av ebola

Storbritannien leder den internationella insatsen mot ebola i Sierra Leone och brittiska forskare oroar sig starkt för utvecklingen i landet.

I en artikel i Nature skriver de att omkring 500 nya fall av ebolasmitta konstateras i landet varje vecka. Antalet förväntas fördubblas de närmaste 30 dagarna eftersom smittan fortfarande ökar exponentiellt, något som riskerar att lamslå sjukvårdssystemet i landet.

Forskarna beskriver i artikeln en ny oprövad lösning som Storbritannien finansierar för att minska smittspridningen.

Det handlar om en ny satsning på lokala karantänläger i Sierra Leone dit de som misstänker sig ha blivit smittade kan komma för att isoleras. Forskarna bedömer att minst 200 sådana här läger med lokalt utbildad personal måste finnas på plats innan årets slut.

Risken med den här satsningen skulle kunna vara att alltför många, även de som faktiskt visar sig vara friska, söker sig till dessa karantänläger, eller att alltför få tar sig dit av rädsla för att bli smittade.

Men så länge personalen lyckas isolera patienter på ett effektivt sätt så tror forskarna tror att det här är en bättre strategi än nuvarande metod.

I dag ges familjer information och skyddsutrustning för att ta hand om sina anhöriga därhemma. 

Referens: Christopher J.M. Whitty et al. Tough choices to reduce ebola transmission. Comment, Nature Vol 515

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".