Det här är en del av den bild från instrumentet MUSE som för första gången visar hur gas flödar ut ur en galax när den rör sig inåt mot en galaxhop. Galaxen som bilden är visar heter ESO 137-001. Bild: ESO/M. Fumagalli.

Galaxgas pressas bort

Astronomer från Durham University har lyckats ta en bild av en galax, som de hoppas ska kunna ge svar på en fråga som länge har funnits runt just galaxer.

Bilden är en av de första som har tagits med hjälp av det nya instrumentet MUSE vid jätteteleskopet VLT i Chile.

Frågan har varit vad som händer med de galaxer som går från att innehålla mycket gas, så att nya stjärnor kan bildas, till att vara galaxer med mycket mindre gas-innehåll. Och med den nya bilden har astronomerna kunnat se hur gasen strömmar bort från galaxen i samband med att den rör sig inne i en galaxhop, som är en samling av flera galaxer.

Det hela verkar bero på att den kallare gasen i galaxen pressas bort av den hetare gas som finns i den galaxhop som den rör sig in mot, av något som kan liknas vid fartvinden som uppstår när till exempel en bil kör fort.

Tidigare har astronomerna funderat på varför finns mindre gas inne i galaxhopar men mera gas i galaxerna runt omkring, och nu har man alltså kunnat se vad som kan orsaka det.

Referens: Michele Fumagalli et al. "MUSE sneaks a peek at extreme ram-pressure stripping events. I. A kinematic study of the archetypal galaxy ESO137-001". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society on 10 November 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".