Lena Claesson-Welsh har sin forskargrupp på Rudbecklaboratoriet i Uppsala. Foto: Sara Sällström/SR

Hårdare krav på forskare för publicering

Press på forskare att snabbt publicera
1:47 min

En av grundpelarna inom vetenskap är att studier ska gå att upprepa. Men det går inte alltid. Därför vill flera vetenskapliga tidskrifter ställa hårdare krav på forskarna.

Det finns det ett växande problem, särskilt inom biomedicinsk forskning, att många studier inte går att upprepa som det är tänkt. Det vill säga utifrån hur de presenteras i olika vetenskapliga tidskrifter.

Därför vill mer än ett 30-tal av de här tidskrifterna nu komma till rätta med problemet genom nya riktlinjer för att studier ska kunna publiceras. Det handlar om att kräva ännu mer noggranna beskrivningar av statistik och metoder, och krav på att dela med sig av siffror på material som har mätts upp eller samlats in.

Tidskrifterna rör sig alla inom området biomedicin, där svårigheterna att upprepa forskningsresultat har ställt till med stora bekymmer. Läkemedelsbranschen har till exempel lyft fram problemet att många projekt för att ta fram nya mediciner blir försenade, eller måste ställas in för att de inte går att bygga vidare på tidigare forskning.

Lena Claesson-Welsh är ledamot i Kungliga vetenskapsakademien, och även professor vid Uppsala universitet där hon forskar om cancer och blodkärl. Hon hoppas mycket på de nya riktlinjerna.

– Jag tror att vi i längre perspektiv och i det långa loppet kan få mer praktisk användning för resultaten i den sorts forskning som är avsedd att leda fram till nya behandlingar, exempelvis för cancer, säger hon.

Hon menar att de höga krav som finns på att i snabb takt publicera nya – och gärna banbrytande –resultat har gjort att beskrivningen av forskningsstudierna inte alltid blir vad den borde vara.

Men hon säger också att de hårdare riktlinjerna bland många av de vetenskapliga tidskrifterna kan göra att det kommer att behövas mera pengar till forskningen.

– Det kommer att göra processen lite långsammare och kräva att vi har pengar för att göra en lite långsammare och bättre forskning, säger Lena Claesson-Welsh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".