Nu ska Rosetta väckas upp ur sin dvala. Bild: European Space Agency ESA
1 av 2
Nu ska Rosetta väckas upp ur sin dvala. Bild: European Space Agency ESA
Rymdsonen NEAR Shoemaker var inte alls gjord för att landa på en asteroid. Illustration: Andy12029/Public domain
2 av 2
Rymdsonen NEAR Shoemaker var inte alls gjord för att landa på en asteroid. Illustration: Andy12029/Public domain

Rosettas uppdrag allt djärvare mot slutet

Sista djupdykning för Rosetta?
0:12 min

När rymdsonder som Rosetta närmar sig slutet på sin livslängd tar forskarlagen ut svängarna. De flyger närmare det de ska studera, provar att landa med sonder som inte är byggda för det, eller kraschar avsiktligt.

När rymdsondernas drivmedel börjar ta slut, eller instrumenten slutar fungera, passar forskare på att göra mer riskabla manövrar.

– Eftersom som sonden ändå kommer vara slutkörd är det lika bra att passa på, berättar Erik Johansson som är forskningsingenjör på IRF, institutet för rymdfysik.

Ett klassiskt exempel är sonden NEAR Shoemaker som studerade asteroiden Eros. När bränslet började ta slut provade forskarna att landa med sonden på Eros, trots att den inte alls var byggd för det. Det gick mycket bättre än förväntat och Shoemaker kunde sända data från asteroiden i ytterligare två veckor innnan den gav upp helt.

När Rosetta börjar närma sig slutet av sin förväntade livslängd är inte planen att den ska landa på kometen, men kommer att flyga riktigt nära. 

– Om Rosetta övelever till december nästa år försöker vi fortsätta följa kometen så länge vi kan, säger Björn Davidsson som är kometforskare vid Uppsala universitet.

–När sedan bränslet verkligen börjar ta slut skulle jag tro att forskare vill försöka komma så nära kometen som möjligt. Då kan vi få annan data och då gör det ju inget om den skulle krascha, eftersom den ändå snart är kasserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".