Ett enskilt ämne i hjärnan på möss gjorde dem mer stresståliga. Foto: TT
Ett enskilt ämne i hjärnan på möss gjorde dem mer stresståliga. Foto: TT

Särskilt ämne skyddar möss mot depression

Klena möss blev deprimerade
1:19 min

Forskare har hittat en ny tänkbar behandlingsväg för depression, som är orsakad av stress. Genom att påverka ett enskilt ämne i hjärnan på möss kunde mössen bli mer eller mindre stresståliga.

Ett gäng klena möss blev mobbade av ett annat gäng stora starka och det gjorde att de mobbade mössen fick depressionsymptom. Det här är själva grundmodellen i den här studien.

Forskningen är gjord vid flera amerikanska universitet och presenteras nu i tidskriften nature.

Det som forskarna sen gjorde var att i den här modellen testa att ge de mobbade mössen mer av ett särskilt protein i en särskild sorts nervceller i en särskild del av hjärnan. Resultaten visar att mössen inte blev deprimerade om de fick den här substansen, en viktig signalsubstans i hjärnan som kallas beta-catenin.

Efter det gick forskarna ännu ett steg längre och undersökte de ämnen som är inblandade i själva tillverkningen av det skyddande proteinet beta-catenin och då kunde se motsvarande där; att det ämne som är med och reglerar catenintillverkningen är helt avgörande för hur mössen klarar stress.

Det är det här reglerande ämnet,ett särskilt microRNA, som forskarna hoppas ska kunna vara vägen till nya och bättre behandlingsformer, och där krävs det fler studier, eftersom den här enskilda mekanismen bara är en liten pussellbit i det stora pussel som utgör alla de sjukdomar som sorterar under namnet depression.

Referens: Dias C, et al, b-catenin mediates stress resilience through Dicer1/microRNA regulation, Nature 13 Nov 2014, doi:10.1038/nature13976

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".