Myggforskning
Myggforskning ger ny kunskap om doftpreferenser hos myggor som bär på gula febern. Foto: TT/AP Photo/Sang Tan

Myggforskning kan leda till nya bekämpningsmetoder

Ett internationellt forskarlag har lyckats identifiera en doft hos människor som lockar till sig myggor som bär på gula febern.

Forskarna har tittat på två olika populationer av gula febern-myggorna. Den ena myggarten lever nära människor och sprider denguefeber och gula febern. Den andra arten lever i skogen långt från mänsklig bebyggelse och smittar inte människor.

De här myggarterna togs till labbet där deras beteende studeras. Och forskarna fann att myggsorten som lever nära människor tyckte väldigt mycket om den mänskliga doften, vilket får forskarna att dra slutsatsen att de har utvecklats till att dras till människor. Skogsmyggorna föredrog i stället doften av marsvin.

Resultaten bygger vidare på tidigare kunskap hur myggor reagerar på olika dofter. Rickard Ignell, professor i kemisk ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, är en av medförfattarna till Naturestudien. Han tror att kunskapen kan bli viktig i arbetet med att ta fram bekämpningsmetoder i utvecklingsländer, där det råder brist på billiga metoder att bekämpa myggorna.

- Tar vi fram substanser som den här som vi har identifierat i denna studien så kan vi ta fram ganska billiga dofter som skrämmer bort myggor eller vi kan använda oss av billigare typer av fällor för att attrahera och fånga in myggor.

Referens: Mc Bride et al. Evolution of mosquito preference for humans linked to an odorant receptor. DOI: 10.1038/nature13964

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".