Landningsfartkosten Philae fotad från Rosetta
Foto: ESA

Oklart var Philae befinner sig

"Gäller att ta reda på var den står"
2:29 min

I går släpptes Philae, den lilla landaren som har varit på väg med rymdsonden Rosetta i 10 år, ned på kometen P67 långt ut i solstystemet. Det är den första landningen på en komet och det har inte varit helt lätt.

På torsdagen höll ESA presskonferens för att informera hur landningen har påverkat Philae.

– Vi landade inte bara en gång, utan två gånger. Inte riktigt där vi tänk, men inte så långt ifrån heller, sade Stephan Ulmec, som ansvarade för landningsförfarandet under presskonferensen.

Han berättade att Philae studsade tre gånger runt på kometen innan hon stannade på ett ställe, som man åtminstone tror, är en bra bit ifrån den planerade landningsplatsen. Philae ska enligt ESA stå med "ett ben i rymden och två på kometen".

En av forskarna i projektet medverkade i Lunchekot där han sade att man just nu fokuserar på det tekniska.

– Det är mycket intressant vad som hänt. Landaren landade tre gånger, nu står den tydligen stabilt och fungerar som den ska. Nu gäller det bara att ta reda på var den står, sedan ska den förhoppningsvis göra alla sina vetenskapliga undersökningar. Men innan man kommer in i vetenskapen ligger de tekniska frågorna i fokus, säger Anders Eriksson, forskare vid institutet för rymdfysik i Uppsala.

Philaes första bild från kometens yta nådde jorden under torsdagsförmiddagen och publicerades på Philaes twitterkonto. Philae verkar ha landat på en plats med stark lutning, uppger Philippe Gaudon, ansvarig för Rosetta-projektet vid den franska rymdfartsmyndigheten CNES, för nyhetsbyrån AFP.

Vad hoppas man få veta?

– Man vill veta hur kometer egentligen ser ut, bland annat därför att kometer är bland de äldsta fornminnen från solsystemets uppkomst som man kan hitta. Fornminnen är aldrig i perfekt skick, men det här är så pass bra det blir, säger Anders Eriksson och fortsätter:

– Svaren finns inte tillgängliga imorgon. Det tar månader och år nu att använda dessa pusselbitar för att få svar på det vi vill veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".