Försöksperson håller i en robot samtidigt som en robot petar i ryggen.
En av försökspersonerna utsätts för illusionsexperimentet inne på labbet. Foto: Alain Herzog/EPFL

Hjärnspökens position kartlagd

Skuggvarelse förnimms i experiment
1:27 min

För första gången har forskare försökt kartlägga hjärnskador som kan ge upphov till något spöklikt, det vill säga känslan av att en skuggperson står alldeles bakom ryggen trots att det inte gör det. Forskarna testade sedan om det gick att framkalla liknande spökillusioner hos friska personer.

Tänk dig att du står med förbundna ögon framför en robot. När du rör vid roboten så känns det plötsligt som att en riktig person bakom dig står och rör vid dig.

Så upplevde flera av försökspersonerna situationen när forskarna testade det här syn- och känselexperimentet. Men det var ingen riktig person som stod bakom de här personerna och petade på dem, utan rörelsen genererades av en robot.

Det forskarna ville göra var att stimulera mekanismer i hjässloben, som är viktig för att integrera information från våra sinnessystem som syn, känsel och balans. De ville se om det gick att framkalla upplevelsen av att ha en skuggperson i närheten av sig, upplevelser som personer med epilepsi eller schizofreni kan ha.

Henrik Ehrsson, professor vid Institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet, tycker att studien som publiceras i tidskriften Current Biology är mycket intressant. Men inte så mycket på grund av den här spökillusionen som forskarna skapade inne på labbet. Snarare för att den ger ny kunskap om var i hjärnan skador som kan ge upphov till de här upplevelserna är lokaliserade.

För efter att ha undersökt 12 neurologiska patienter har forskarna kommit fram till att det verkar vara i hjässloben.

– Efter att ha tolkat de här resultaten så om man får en skada där så lyckas inte hjärnan analysera all den här informationen på rätt sätt. Och en del av informationen som tillhör den egna kroppen hamnar fel, hamnar ute i rummet. Och man förnimmer den informationen som en skuggvarelse, säger Henrik Ehrsson.

Referens: Olaf Blanke et al. Neurological and Robot-Controlled Induction of an Apparition. DOI: 10.1016/j.cub.2014.09.049

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".