Porträtt Johan Bergendorff
Johan Bergendorff. Foto: Mattias Ahlm/SR

Vetenskapsradions Johan Bergendorff blir ny korrespondent

Vetenskapsradions Johan Bergendorff blir utrikeskorrespondent med uppdrag att bevaka globala hälsofrågor.

Johan Bergendorff är för närvarande producent för Vetenskapsradions miljöprogram Klotet, men efter årsskiftet kommer han att bevaka globala hälsofrågor. I uppdraget ingår att rapportera om aktuella hälsofrågor, men också om sjukvårdspolitik, läkemedelsindustri och ny medicinsk forskning.

– Det känns fantastiskt att få den här möjligheten att bli lyssnarnas ögon och öron i världen. Att resa runt jorden i jakt på genombrott i medicinlabben och hitta de mest spännande hälsoentreprenörerna, men också spegla de viktigaste faktorerna som gör folk mer sjuka. Jag hoppas bland annat träffa jordens lyckligaste folk och höra vad vi kan lära av dem, säger Johan Bergendorff.

Johan kommer främst att rapportera för Ekot och Vetenskapsradion.

­– Hälsa och medicinsk forskning är självklart globala frågor. Vi är mycket glada att vi nu kan stärka vår bevakning av dessa områden genom att en så erfaren vetenskapsjournalist som Johan Bergendorff får möjlighet att lägga hela sitt fokus internationellt, säger Ulrika Björkstén, chef för Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Tjänsten är ett samarbete mellan Vetenskapsradion och Ekot.

– Vi är glada och stolta över att kunna presentera en helt ny korrespondenttjänst med fokus på
global hälsa. Johan Bergendorff har även en fenomenal förmåga att förklara hur stora globala skeenden hänger ihop med det vardagsnära, säger Ginna Lindberg, tillträdande utrikeschef på Ekot.

Under de två år Johan bevakar hälsofrågor ur ett internationellt perspektiv blir Vetenskapsradions Pelle Zettersten producent för Klotet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".