Philae har skickat den första panoramabilden från kometen.
Philae har skickat den första panoramabilden från kometen. Foto: ESA

Rymdforskare: Philae kan klara sitt kometuppdrag

Kometlandaren Philae är ännu inte lokaliserad. Men undersökningarna fortsätter, och utsikterna att farkosten lyckas med huvuddelen av sitt vetenskapliga uppdrag är goda.

Det är fortfarande oklart exakt var landaren Philae befinner sig på kometen. Det framgick när rymdorganisationen ESA lämnade sin senaste lägesrapport i eftermiddags.

– Men teamet i Tyskland håller på att få ner bilder från den första landningsplatsen. Då kanske man har möjlighet att se landaren och åt vilket håll den studsade iväg, säger Anders Eriksson från institutionen för rymdfysik i Uppsala som följt den senaste uppdateringen från ESA.

Philae står för närvarande i skugga och tycks inte heller vara fullt förankrad i marken. Det kan bli aktuellt att flytta den lilla farkosten, men i nuläget tycks inte ESA ha fattat beslut om en sådan riskabel operation.

– Troligen är landaren intakt för tillfället. Nu handlar det om vilka steg man ska ta för att eventuellt flytta på landaren och hur man ska göra det. Risken är att något skadas vid en sådan manöver, säger Anders Eriksson.

Hittills har landaren tagit de första stegen för att kunna borra på markytan. ESA förmodas få kontakt med landaren igen vid midnatt – förutsatt att batterierna fungerar. Då kommer landaren att kunna lämna mer information.

– Då får man över data från det som hänt hittills och hur borrningen och övriga undersökningar har fungerat. Informationen är ännu inte analyserad, men vi vet att borren kommit ut från landarens kropp men ännu inte träffat marken, fortsätter Anders Eriksson.

Eftersom landaren står på en skuggig plats, och därför inte kan utnyttja energi från sina solpaneler, är den beroende av reservkraft. Skulle dessa batterier upphöra att fungera förloras all den data som ännu inte sänts till Rosetta och jorden.

– Men det troligaste är att strömmen räcker, och att batterierna inte dör om några timmar. Det borde finnas hyfsad marginal, säger Anders Eriksson.

Trots de tekniska problemen med energiförsörjningen kommer troligen landaren att klara merparten av sitt grunduppdrag, det vill säga att undersöka kometens yta på den punkt där den landat. Philae ska exempelvis skicka information om markens kemiska sammansättning, topografi, gaser och magnetiska fält. Landaren är designad för att klara av grunduppdraget på kort batteritid.

– Man tror nu att det kommer 80 procent av den data vi hade tänkt oss, men fram till i morgon kanske det ökar till 90 procent. Men det här är osäkra siffror, säger Anders Eriksson.

Med fungerande energiförsörjning skulle Philaes arbete kunna pågå under flera månader. Förhoppningen var att kunna se hur damm förflyttar sig, men också undersöka vindförhållanden, om gas sipprar ut från kometen och tryck från magnetfält. 

– Nu missar man nog det här extra, men troligen klarar landaren sitt huvuduppdrag, säger Anders Eriksson.

Kometlandaren Philae skickades ut från rymdsonden Rosetta i onsdags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".