För tidigt född. Foto: Björn Larsson Ask/Svd/Scanpix
Foto: Björn Larsson Ask/Svd/Scanpix

Tidig födsel toppar dödlighetslista

Kunskapen är låg på många håll
1:43 min

För tidig födsel är numera den ledande dödsorsaken hos barn under fem år i världen. Det visar en ny statistisk sammanställning som presenteras i tidskriften The Lancet.

Att för tidig födsel har seglat upp i topp beror främst på bättre behandlingar av framför allt diarré och lunginflammation, som tidigare var ledande dödsorsaker.

– Jag är förstås väldigt glad att man är bättre på att behandla infektioner hos lite större barn. Samtidigt blir man bedrövad över att vi fortfarande inte tillräckligt snabbt kan förbättra situationen för till exempel för tidigt födda barn, säger Mikael Norman, barnläkare på Karolinska universitetssjukhuset och professor i nyföddhetsmedicin vid KI.

Dödligheten bland små barn i världen har halverats under de två senaste årtiondena, tack vare vaccinationer och bättre behandlingar av framför allt diarre, lunginflammation och malaria. Nu hamnar alltså för tidig födsel som främsta dödsorsak bland barn under fem år i världen.

Dödligheten till följd av för tidig födsel är numera extremt låg i rika länder som Sverige men mycket hög i Indien, Nigeria, Pakistan och Kina.

Tidig födsel innebär till exempel att barnet riskerar att dö av näringsbrist för att det inte klarar av att amma, och mamman inte får hjälp att mata med bröstmjölk eller ge näring på annat sätt.

Tyvärr är kunskaperna om hur man hjälper för tidigt födda låg på många håll i världen, trots att de livräddande åtgärderna är enkla, menar barnläkaren Mikael Norman.

– Ja, det handlar om att utbilda både födande kvinnor och personal i åtgärder som gör att man hjälper barnet att komma igång och andas och också att man förhindrar värmeförluster genom till exempel hud-mot-hud-vård, att barnet får ligga på mammas bröst direkt efter förlossning för att förhindra att det blir nedkylt och helt enkelt dör på grund av det, säger han.

Referens: Liu, Li, et al. Global, regional, and national causes of child mortality in 2000-13, with projections to inform post-2015 priorities: an updated systematic analysis. The Lancet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".