Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Nätuppslagsverk kan användas för att förutse smittspridning

Amerikanska matematiker och biologer föreslår att nätuppslagsverket Wikipedia kan användas för att förutse hur sjukdomar sprider sig i och mellan länder.

Forskarna har testat att med olika modeller förutse hur bland annat influensa, tuberkulos och denguefeber sprids genom att analysera hur befolkningen använder wikipedia för att ta reda på fakta om de olika sjukdomarna.

Men forskningen kring det här är i sin linda och det är långt kvar innan länder eller myndigheter kan använda det för medicinska åtgärder.

Redan i dag använder svenska Folkhälsomyndigheten sökningar på vårdguiden 1177 för att följa utvecklingen av influensan och vinterkräksjukan på nationell nivå, men då kompletteras det med rapporter från sjukvården.

Referens: Generous N, et al, Global Disease Monitoring and Forecasting with Wikipedia. PLoS Comput Biol 10(11): e1003892. (2014), doi:10.1371/journal.pcbi.1003892

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".