Haruko Obokata bugar under presskonferens.
1 av 2
Forskaren Haruko Obokata förklarar sig inför journalister i april. Foto: TT
Haruko Obokata under en föreläsning
2 av 2
Den japanska forskaren Haruko Obokata anklagas för att ha fejkat resultaten i sin stamcellsforskning. Foto: AP/TT

Krafttag efter stamcellsfusk i Japan

Chefen: Det får inte hända igen
1:41 min

Omplaceringar, löneavdrag och ett stängt forskningslab. Det är de mest drastiska åtgärderna när det japanska statliga forskningsinstitutet Riken nu städar upp efter stamcellsfusket som avslöjades tidigare i år.

Det var i början av året som en forskare vid det statliga japanska forskningsinstitutet Riken fick stor uppmärksamhet för vad som beskrevs som ett genombrott inom stamcellsforskningen.

Forskaren, Haruko Obokata, påstod att stamceller kunde framställas med en helt ny metod. Genom att "chocka" mogna celler med ett syrabad kunde hon få dem att backa tillbaka till stamceller. Detta väckte hopp om en kortare väg till stamcellsbehandlingar mot svåra sjukdomar.

Artikeln publicerades i den ansedda tidskriften Nature, men drogs sedan tillbaka efter att utomstående forskare klagat över att det inte gick att upprepa de experiment som redovisades i studien.

Med gråt i rösten medger den japanska stamcellsforskaren Haruko Obokata att hon kanske gått lite för fort fram med att publicera sina resultat. Men hon håller fast vid sin grundteori, nämligen att det går att få mogna celler att backa i utvecklingen och bli stamceller igen, genom att utsätta dem för yttre stress. Exempelvis genom att lägga dem i ett syrabad.

Problemet är att hon numera är ganska ensam om att tro på idén. Ingen annan forskare har nämligen lyckats återskapa Obokatas experiment.

Tidskriften Nature, där hon publicerade sig, har återkallat artiklarna från januari i år och bett sina läsare om ursäkt.

Efter påtryckningar från den japanska regeringen har Obokatas arbetsgivare, det statliga forskningsinstitutet Riken, även inlett ett åtgärdsprogram som ska avskräcka andra från att fuska.

– Den uppkomna situationen är mycket beklaglig. Det får inte hända igen, säger Rikens högste chef Ryoji Nyori, själv Nobelpristagare i kemi för 14 år sedan.

Nyori har nu gett sig själv tre månaders löneavdrag, andra chefer på Riken avstår en månadslön. Samtidigt stängs Haruko Obokatas lab och hela institutets organisation görs om.

En ny manual för Rikens forskare håller också på att tas fram. Etik och ansvar ges högsta prioritet. Det är något som kan behövas. Den japanska regeringen har hotat med kraftiga nedskärningar i Rikens budget för kommande år om inget görs. 

Enligt Rikens informationsavdelning är dr Obokata fortfarande i tjänst och uppbär lön. Hon har fått en varning för att ha agerat oetiskt i sin forskning, men ännu ingen formell bestraffning annan än att det labb som hon haft till sitt förfogande stängdes tidigare i höstas. 

Mer om skandalen i dagens Vetandets värld, klockan 12.10 i P1.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".