Sprickan i berget  i Ådalsnes
Rasrisken vid berget Mannen har minskat. Foto: Terje Pedersen/TT

Risken för fjällras har minskat

Nu är den akuta risken för berget Mannen i norska Rauma över och berget väntas få stå kvar till våren i alla fall. Den bedömningen gör norska geologer och har graderat ner rasrisken från rött till gult.

För ett par veckor sedan väntades berget rasa vilken sekund som helst på grund av stora rörelser orsakade av en spricka i berget. Rörelserna i berget är mycket mindre nu, men fortsatt relativt stora, berättar Einar Anda, geolog vid Åknes, som övervakar de norska fjällen.

– Den akuta faran är över, men gult är fortfarande en mellannivå. De boende är fortfarande evakuerade, men järnvägen är öppen och där går tåg varje dag. Vi har fortfarande hög beredskap i övervakningen.

De elva personer som bor i närområdet är fortfarande evakuerade, och risken för ett ras är fortfarande så pass hög att inga passagerartåg, bara godståg, får gå i området. Anledningen till att risken för ett ras bedöms mindre nu är att det är så kallt att inget vatten tillförs berget. I stället väntas raset komma till våren när snösmältningen kommer igång.

– Det är ett möjligt scenario för när snösmältningen kommer igång då kommer det tillföras vatten till berget igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".