Köttkonsumtion och kväveökning på reningsverken
Vår ökade konsumtion av kött tros ligga bakom den ökande kvävebelastningen på reningsverk. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Köttätande bakom kväveökning på reningsverken

Allt större mängder kväve når reningsverken via avloppsvattnet. Orsaken till det tros vara att vår konsumtion av kött har ökat de senaste åren.

Kött innehåller nämligen mycket protein, och protein innehåller i sin tur kväve. Kvävet hamnar i urinen som sedan förs vidare ut till reningsverken, rapporterar Ny Teknik i sitt kommande nummer.

När allt mer kväve nu når reningsverken så måste också vattnet renas bättre för att inte bidra till övergödningen när det kommer ut i havet. Ryaverket i Göteborg satsar 360 miljoner kronor på teknik som ska hantera den ökande kvävebelastningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".