Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Så fungerar ebolamedicinen ZMapp

Publicerat torsdag 20 november 2014 kl 06.00
Antikroppar angriper två ställen på viruset
(1:46 min)
Tredimensionell bild över hur olika antikroppar fäster på ebolaviruset (vitt område). Bild: Ward lab, Scripps Research Institute
Tredimensionell bild över hur olika antikroppar fäster på ebolaviruset (vitt område). Bild: Ward lab, Scripps Research Institute

Nu presenteras en studie på hur den experimentella ebolamedicinen ZMapp fungerar. Resultaten pekar på tänkbara sätt att förbättra effekten.

Hittills har bara sju ebolapatienter fått ZMapp, varav fem har överlevt. Det är fortfarande osäkert hur mycket medicinen har påverkat tillfrisknandet, och om det har haft någon betydelse för överlevnaden. Tidigare har det här läkemedlet bara testats på djur. Forskningen fortsätter nu och i början av nästa år inleds studier på människor.

ZMapp består av tre olika så kallade monoklonala antikroppar, alltså uppodlade antikroppar av en enda sort, som man vet binder in till ebola-viruset.

Det nya i den här studien är elektronmikroskopiska bilder på hur de olika antikropparna binder till viruset. Resultaten visar att antikropparna angriper viruset på två ställen. Därför påverkas det på två olika sätt. Forskarna tror att det ena stället hindrar viruset från att komma in i nya celler. Det andra området skickar signaler till kroppens eget immunförsvar.

Två av de här monoklonala antikropparna binder in till samma ställe, vilket gör att forskarna spekulerar i om det vore bättre att byta ut en antikropp till en annan för att få fram en effektivare blandning.

Även om forskningen på ZMapp har intensifierats kommer det att dröja flera år innan det finns tillgängligt som vanligt läkemedel.

När försöken på människor inleds i större skala testas läkemedlet först på friska försökspersoner. Detta för att testa hur säker medicinen är. Därefter startar faser med olika patientgrupper för att se hur effektivt preparatet är jämfört med placebo. Dessutom framställs själva antikropparna än så länge via odlade tobaksplantor, som man först måste låta växa upp innan de skördas och antikropparna kan utvinnas.

Referens: Murin C. D. et al, Structures of protective antibodies reveal sites of vulnerability on Ebola virus, PNAS Early Edition 2014, doi: 10.1073/pnas.1414164111

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".