Spridning av resistenta bakterier är ett växande problem. Foto: Gero Breloer/TT
Spridning av resistenta bakterier är ett växande problem. Foto: Gero Breloer/Scanpix

Multiresistenta bakteriers DNA avslöjar smittspridning

Att kartlägga bakteriers hela innehåll av DNA kunde användas i engelska Birmingham under ett långvarigt utbrott av multiresistenta bakterier på ett sjukhus. Det visar en artikel i tidskriften Genome Medicine.

Kartläggning av bakteriers hela innehåll av DNA, i stället för bara delar av det, är något som alltmer framhålls som ett bra sätt att få bukt med sjukdomsutbrott av multiresistenta bakterier på sjukhus.

Och nu visar en artikel i tidskriften Genome Medicine hur metoden kunde användas på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham under ett riktigt långvarigt utbrott av bakterien Acinetobacter baumannii mellan åren 2011 och 2013.

Där kunde man spåra i detalj hur smittan hade spridits mellan enskilda patienter på sjukhuset genom att analysera prover från patienterna. Det ledde till åtgärder som att stänga vissa operationssalar så att smittspridningen kunde stoppas.

Sådan här så kallad helgenomsekvensering används redan på många håll idag. I Sverige görs det till exempel i Stockholm, Uppsala och Göteborg.

Referens: Halachev MR et al. "Genomic epidemiology of a protracted hospital outbreak caused by multidrug-resistant Acinetobacter baumannii in Birmingham, England". Genome Medicine 20 november 2014. DOI: 10.1186/s13073-014-0070-x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".