Fågelskådare promenerar på ett tidigare våtmarksområde som nu har blivit torrlagt.
1 av 5
Fågelskådare promenerar på ett tidigare våtmarksområde som nu har blivit torrlagt. Foto: David Melville and Ying Chen
byggarbetsplats vid havskant. Foto: David Melville and Ying Chen
2 av 5
Forskare oroar sig för vad som händer med den biologiska mångfalden i takt med att industrier exploaterar områden längs med kusten.
Kinesisk havsvall fylls med betongblock i provinsen Shandong
3 av 5
Kinesisk havsvall i provinsen Shandong. Foto: David Melville
Fåglar vid strandkanten. I fonden pumpas svart sand ut i havet.
4 av 5
Industrier pumpar in sand i en våtmark samtidigt som tusentals fåglar häckar. Foto: David Melville and Ying Chen
Havsvall i provinsen Jiangsu
5 av 5
Havsvall i provinsen Jiangsu. Foto: David Melville and Ying Chen

Ny kinesisk mur längs kustlinje

Stora områden torrläggs genom att vallar byggs längs Kinas kust i takt med att industrier och hamnar bygger ut sina verksamheter.

Du kanske trodde att det bara fanns en kinesisk mur i Kina. Men i detta nu växer en andra kinesisk mur fram längs med landets kustlinje. Anledningen är att expanderande industrier och hamnar behöver mer mark till sina verksamheter.

Mer land frigörs genom att bygga havsvallar längs kusten. På så sätt kan områden, som normalt ligger under vatten, torrläggas.

Dessa kustområden utgör endast 13 procent av Kinas landareal, men kustregionerna bidrar idag till 60 procent av landets bruttonationalprodukt. I takt med att ekonomin växer tas allt fler sådana här områden i anspråk.

Men det finns en baksida av den snabba expansionen, skriver forskare i tidskriften Science. De menar att Kinas nya havsvallar utgör ett hot mot fågellivet i våtmarkerna, fisket och den biologiska mångfalden i havet.   

Även om det finns lagar för att skydda kustområdena är dessa tandlösa menar forskarna, och efterlyser nu ett starkare skydd.

Referens: Zhijun Ma et al. Rethinking China's new great wall. Massive seawall construction in coastal wetlands threatens biodiversity. DOI: 10.1126/science.1257258)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".