May-Britt Moser och Edvard Moser håller i råttor. Foto: Steinar Brandslet/NTNU
1 av 2
May-Britt och Edvard Moser med sina råttor. Foto: Steinar Brandslet/NTNU
May-Britt Moser visar hur signaler från råttans hjärna bildar mönster på skärmen
2 av 2
May-Britt Moser visar hur signaler från råttans hjärna bildar mönster på skärmen. Foto: Steinar Brandslet/NTNU
Nobelpriset 2014

Råttor visar vägen i makarna Mosers labb

Forskning om rutnätceller
1:33 min

Norge fick i år sitt första Nobelpris i medicin, och vi har varit och hälsat på makarna Edvard och May-Britt Moser på labbet i Trondheim.

Det var här i Trondheim de gjorde sin belönade forskning om lokalsinnet, närmare bestämt om de så kallade rutnätsceller som vi använder för att orientera oss.

Försöken gjordes på råttor och likadana försök görs fortfarande i ett snarlikt rum.

– Rummet ser väldigt likt ut, det är ett enkelt rum med gardiner runt en box, en stor svart box som råttan springer runt i, säger Edvard Moser.

Därefter får råttan Finn springa runt och jaga chokladflingor i den fyra kvadratmeter stora och helt tomma svarta lådan utan lock. En sladd går från råttans huvud, där mycket tunna elektroder är inopererade i hjärnan, och vidare upp till en dator i taket.

På en dataskärm ser vi hur råttans vandring ritas upp som ett trassligt nystan av streck, men där framträder också ett symmetriskt sexkantigt mönster av röda trianglar. Det visar var de så kallade rutnätscellerna i hjärnan aktiveras. Det här registrerar elektroderna som är insatta i råttans hjärna. Och den här aktiviteten syns inte bara. Den hörs också.

– Det är ett popcornliknande ljud från en nervcell. När vi hör ljudet vet vi att råttan är i ett av fälten där en cell är aktiv. Är det inte fantastiskt att kunna lyssna på en enskild nervcell, frågar May-Britt Moser vår reporter Björn Gunér som instämmer.

Mer om makarna Moser och deras råttor i programmet Kossornas Planet i P4 imorgon 12.03 och i programmet Forskarliv i P1 imorgon kl 8.50 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".