Porträtt Oddagar Engen framför DAB-apparater
Butikssäljaren Oddagar Engen säger att DAB-apparater är det enda som gäller i Norge nu. Foto: Per Gustafsson/SR

Digitalradio på bred front i Norge

"Det är bara DAB som gäller här nu"
1:27 min

Allt är bäddat för att vårt grannland Norge helt övergår till digitalradio och släcker FM, om drygt ett par år, 2017. Nu kan snart politikerna trycka på startknappen.

Öyvind Vassaasen på NRK  arbetar med digitalradions genomförande vid NR, alltså motsvarigheten till Sveriges Radio. Lyssnarundersökningar visar att över hälften av de dagliga radiolyssnarna lyssnar digitalt, de flesta med så kallade DAB-apparater hemma eller i bilen, och andra via nätet och mobilen.

– Vi är nöjda att det finns en tydlig plan för övergång i Norge, och att vi ser ut att nå de mål myndigheternas mål satt för övergång till digital radiodistribution, säger Öyvind Vassaasen.

Att över hälften av norrmännen lyssnar på digital radio var ett av de specificerade krav som stortinget ställde för att de analoga sändningarna på FM-bandet ska upphöra.

Även kravet på att digitala sändningar täcker närmare hundra procent av landet är uppfyllt.

När man inför digitalradio använder man smart ljudkodning så att man får rum med flera kanaler. Nya program, enbart för digitalradion, både hos NRK och de kommersiella kanalerna, har introducerats och nu finns ett utbud totalt med 22 kanaler jämfört med fem på FM-bandet.

I en norsk elektronikbutik i Oslo finns i stort sett bara DAB-apparater, och där frågar kunderna efter apparaten med de nya kanalerna, säger säljaren Oddgar Engen.

– Det är DAB-radio i 98 procent av köptillfällena. Det är bara DAB som gäller här nu, säger han.

Sverige utreds fortfarande digitalradiofrågan, men en utredning läggas fram i dagarna som gäller en plan för den digitalradioövergång 2022 som förra regeringen tog beslut om.

 Mer om digitalradio i Norge hör du i dagens Vetandets värld 12.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".