Hans Rosling vid en kurs för ebolaarbetare. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Hans Rosling vid en kurs för ebolaarbetare. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ny strategi behövs mot ebola

Schackspel mot ebola i Liberia
1:38 min

Arbetet för att motverka ebola har gått in i ny fas med en mer utbredd, men samtidigt mindre intensiv, smittorisk runtom i Liberia. Det skapar nya utmaningar för hur smittan ska kontrolleras.

– Nu behövs många mindre behandlingscenter i de olika länen i Liberia, snarare än stora center i städerna, säger professor Hans Rosling som tycker den svenska insatsen i Sinoe är ett gott exempel.

De tillfällen när någon oftast smittas av ebola är när de vårdar sjuka i hemmet, begraver personer som dött av ebola, eller arbetar inom sjukvården. Det gör att det finns stora utmaningar med att etablera de många behandlingscenter som behövs.

– Förra veckan hade vi varje dag någon sjukvårdspersonal som smittades. Det här är en stor utmaning, den här situationen har aldrig förut funnits att man har haft en spridd ebolasmittsamhet som finns på låg nivå i ett helt land, säger professor Hans Rosling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".