Ankor i Ha Nam-provinsen i Vietnam, ett område som tidigare i år drabbades av ett fågelinfluensautbrott. Foto: Scanpix
Ankor i Ha Nam-provinsen i Vietnam, ett område som tidigare år har drabbats av ett fågelinfluensautbrott. Foto: Scanpix

Protein ledtråd till farliga influensavirus

Virusvarianter studeras
1:43 min

Forskare från USA har studerat vilka varianter av alla fågelinfluensa-virus som skulle kunna vara extra farliga för människor om de förändras så att de kan sprida sig från människa till människa via luften.

Det finns en uppsjö av olika fågelinfluensavirus bland de fåglar som flyger omkring i världen. De brukar få namn efter de varianter som finns av två viktiga proteiner på virusens yta, som med förkortningar kallas för H och N. Därför kan man se många olika namn på fågelinfluensa, som H7N9, H6N1 och H5N8.

Det finns en oro för att något av de här virusen ska förändras så att de inte bara kan smitta från fåglar till människor, utan även mellan människor via luften. I värsta fall skulle det kunna leda till nya svåra influensaepidemier.

I den nya studien, som publicerats i tidskriften mBio, har forskarna tittat på H-proteinet, som fungerar som en nyckel för att låsa upp och släppa in virusen i cellerna hos de djur som smittats.

De har tittat på vilka av de olika H-proteinerna som skulle kunna göra oss mest sjuka om virusen börjar spridas mellan oss däggdjur.

Speciellt har de tittat på vilka H-proteiner som ingår i de fågelinfluensavirus som också har en genvariant av en gen som kan göra att viruset trivs bättre i människans luftvägar.

Sigvard Olofsson är mikrobiolog och professor vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Han påpekar att det är mycket ovanligt att den här typen av djur-influensor går över till att kunna spridas mellan människor, så att det blir den typ av nya svåra epidemier som många är rädda för.

Men han menar ändå att resultaten från den nya studien kan vara intressanta när det upptäcks utbrott av sjuka fåglar.

– Det man kan säga är möjligen att man ska ha mer koll på de fågelinfluensorna som är H6, H7 och H10. Att de möjligen skulle kunna vara mer intressanta att bevaka.

Referens: Li Qi et al. "Contemporary Avian Influenza A Virus Subtype H1, H6, H7, H10, and H15 Hemagglutinin Genes Encode a Mammalian Virulence Factor Similar to the 1918 Pandemic Virus H1 Hemagglutinin". mBio 18 november 2014. DOI: 10.1128/mBio.02116-14.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".