Hälsokontroll på flygplats i Sierra Leone
Screening för ebola på flygplats i Freetown, Sierra Leone. Foto CDC Global Health /CC BY 2.0

Effektivare med feberkontroll på flygplatser i Västafrika

"Ingen kommer att ha feber från ebola på flygplanen"
1:17 min

Bästa sättet att hindra ebola att spridas till Europa är att kolla febern hos alla passagerare som kliver på plan i Västafrika. Det konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell, sedan han på EU-kommissionens uppdrag undersökt situationens på Monrovias flygplats i Liberia.

– Den här processen som man nu har på plats gör att man fångar alla personer som har någon feber innan de sätter sig på något flygplan och kan då kontrollera om det är ebola eller något annat. Det gör att vi kan känna oss säkra på att ingen kommer att ha feber med ebola ombord så länge det här fortsätter att fungera på det sätt det gör idag, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Varför är det effektivare att göra det i Västafrika än i Europa?

– För där har man tre flygplatser med ett ganska litet antal flyg, vilket gör att man kan kontrollera varenda person som kommer där. När passagerare väl kommer till Europa så reser man ofta vidare med annat flyg, eller kommer till Europa via annat flyg där man redan mellanlandat i andra delar av världen. Så det enda säkra sättet att veta att man fångar upp alla personer som flyger från Västafrika är faktiskt att hitta dem när de lämnar landet. För när passagerarna väl kommer någon annanstans är det jättesvårt att spåra var de faktiskt kommer ifrån.

Vad kommer ni att föreslå politikerna nu?

– Vår förhoppning är att det kommer att landa i att det inte behövs några fler åtgärder nu. Det bästa vi kan göra är att fortsätta att stödja arbetet i Västafrika. Det kan göra att ebola på sikt försvinner därifrån, och även minska risken för att ebola kommer hit minskas, säger Anders Tegnell.

Även de delegationer som besökt flygplatserna i Sierra Leone och Guinea har kommit fram till att feberkontrollerna fungerar bra.

Bakgrunden till diskussionen om feberkontroller i EU är att bland annat att Frankrike har infört att passagerare som misstänks komma från Västafrika ska testas för feber. Det saknas dock vetenskapligt stöd för att det skulle vara en effektiv åtgärd.

Feberkontroller kan heller aldrig ge fullständig kontroll över ebola eftersom det kan dröja upp till tre veckor innan symptom visas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".