porträtt Alieu Mansaray
1 av 2
Grundaren av skolan i Portee, Mr Alieu Mansaray, dog en vecka efter att hans hustru gick bort. Foto: Elina Elf
Sjuksköterskan Aminata Alpha Bangura sökte efter ebolasjuka i Freetown
2 av 2
Sjuksköterskan Aminata gick från dörr till dörr för att hitta ebolasjuka i Freetown. Nu är både hon och hennes man döda. Foto: Alieu Mansaray

Outhärdlig situation för eboladrabbad familj

29 personer i karantän på 60 kvadrat
1:58 min

Spridningen av ebola i Sierra Leone är fortfarande utom kontroll. Familjer sätts i karantän under mycket svåra förhållanden och väntan på besked är tung.

Som vi rapporterat tidigare i veckan verkar ebolautbrottet ha stannat av i Liberia. Men i grannlandet Sierra Leone fortsätter utbrottet att vara intensivt med mer än tio gånger så många fall i veckan jämfört med i Liberia, enligt WHO:s rapporter.

Framför allt är spridningen intensiv i huvudstaden Freetown, och dess fattiga kvarter. Ett exempel är familjen Mansaray i byn Portee i utkanten av huvudstaden. Mamman och sköterskan Aminata som deltog i arbetet mot ebola dog i början av november. Nu har hennes man avlidit i ebola. Lotta Elf har kontakt med familjen via biståndsorganisationen vänförningen Portee.

– Hans sjukdomsförlopp var snabbt. Han fördes till sjukhuset i Freetown och avled samma dag som han hade förts in. Man sade då preliminärt att dödsorsaken var en misskött diabetes i samband med högt blodtryck, berättar Lotta Elf, grundare av vänföreningen Portee.

Det dröjde flera dagar innan familjen fick provsvaren som visade att rektorn Alieu Mansaray i stället hade dött av ebola. Nu har en vit linje ritats runt familjens hus. En soldat står hela tiden vid ingången. Ingen får gå ut eller in.

I huset på cirka 60 kvadrat sitter nu 29 personer i karantän. Paret Mansaray hade tre döttrar som nu är föräldralösa. I storfamiljen som nu delar bostad finns bröder med sina familjer och andra släktingar som hyrt in sig i för att studera i huvudstaden.

Tidigare har byn Portee i huvudstadens Freetowns utkanter klarat sig undan ebola. Men i hela Sierra Leone insjuknar mer än 600 personer i veckan. Det kan jämföras med ungefär 60 i veckan i Liberia. Och många är nu i samma situation som storfamiljen Mansaray som måste uthärda tre veckors isolering.

– Att befinna sig i isolering i ett väldigt väldigt trångt hus som det här är, och samtidigt med en vetskap om att man väntar på en sorts eventuell kollektiv dödsdom, det är naturligtvis en outhärdligt situation. Men mitt i det här försöker man hitta en normalitet, en vardag för att få veckorna att gå.

Men 29 personer på 60 kvadrat, det känns som att man inte ens får plats på golvet ens...?

- Ja, man delar säng. Man bor 3-4 personer i en och samma säng. Det är naturligtvis så att man inte ska ligga bredvid varandra nu när man riskerar att ha blivit smittad. Men det finns liksom inget annat val, säger Lotta Elf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".