Malariaparasiter i blodceller.
Malariaparasiter i blodceller. Foto: Michael Zahniser/Public Domain

Ny medicin mot malaria utvecklas

Global malariabekämpning bygger på några få läkemedel. Men nu utvecklas en ny slags läkemedel som får malariaparasiter att svälla och spricka.

Att hitta nya effektiva sätt att ta kål på malariaparasiter är viktigt. För just nu bygger den globala malariakontrollen på några få läkemedel. Men nu kan forskare vara en helt ny sorts läkemedel på spåren.

Det här nya kemiska läkemedlet påverkar parasitens förmåga att bibehålla rätt natriumbalans i sina celler. När saltkoncentrationen blir för hög drar parasiten till sig vatten, vilket leder till att den sväller upp och spricker.

Försöken har hittills bara gjorts på genförändrade möss som har parasiten växande inuti sig, och på de här mössen visade sig läkemedlet vara högverkande.

Läkemedlet som får parasiterna att svälla och spricka bygger på liknande principer som ett annat experimentellt läkemedel som kom för ett par år sedan. Tillsammans ger de nytt hopp om att rå på den föränderliga malariaparasiten plasmodium.

Referens: Pyrazoleamide compounds are potent antimalarials that target NA+ homeostasis in intraerythrocytic Plasmodium faliparum. DOI. 10.1038/ncommes6521

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".