Eric Betzig i labbet
Eric Betzig visar det mikroskop som kan filma processer inne i en cell. Foto: Robert Gutnikoff

Nytt 3D-mikroskop fångar levande celler

Mikroskopet fångar levande celler
1:48 min

Bara några veckor efter att Nobelkommitten tillkännagivit att Eric Betzig blir en av årets kemi-pristagare för hans utveckling av mikroskop presenterar han en ny typ av mikroskop som kan filma processer inuti levande celler - i 3D.

Det nya mikroskopet använder - precis som hans tidigare mikroskop och det han fick nobelpriset för - fluorescerande proteiner från maneter som tar sig in inuti cellerna och lyser upp dem. Problemet är att celler skadas - och dör - av det ljus som forskarna måste skicka in i dem för att aktivera de självlysnade proteinerna.

Men i det nya mikroskopet har Eric Betzig hittat ett sätt att komma runt det. Genom att svepa en tunn skiva av ljus genom cellen om och om igen, lyser bara de delar av cellerna upp som är i fokus för mikroskopet. Samtidigt flyttas hela tiden ljuset så att ingenting inne i cellen hinner skadas.

Resultatet blir att de kan filma processer inuti levande celler - i 3D och fånga detaljer som ingen har kunnat se tidigare. Att bättre förstå hur celler fungerar kan ha stor medicinsk betydelse. 

– På samma sätt som man inte kan veta vad man kommer att upptäcka när man riktar ett nytt teleskop mot rymden kan man inte säga i förväg vad man kommer att kunna upptäcka med det nya mikroskopet, säger Eric Betzig

Bilderna från det här mikroskopet ger också en stark känslomässig påminnelse om hur vackra och komplexa levande system är.

– Det sammanfattar poängen med mikroskopet: att filmer av levande celler kan fånga någonting som man inte kan se i döda, säger Eric Betzig.

Video: Så ser celldelning ut i 3D-mikroskopet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".