Ebolavirus
Så här ser ebolaviruset ut på en bild från det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC. Foto: TT

Ebolavaccin lyckades bilda antikroppar

Ett ebolavaccin som nu har testats på 20 friska personer skapar antikroppar mot ebolaviruset. Ju starkare dos, desto fler antikroppar.

Vaccinet har testats i en studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

Men även om det här ger hopp om en framgång i jakten på vaccin mot ebola, så visar studien också att det kan finnas risk för att det utvecklas andra antikroppar som skulle kunna leda till en blodpropp, även om forskarna inte bedömer den risken som stor. Efter tre till fyra dagar hade vissa av försökspersonerna också färre vita blodkroppar, som behövs för att bekämpa bakterieinfektioner.

Än så länge vet inte forskarna inte heller om det immunsvar som vaccinet skapar verkligen skyddar mot själva ebolaviruset. Och vaccinet fortsätter nu att testas i Storbritannien, USA, Schweiz, Mali och Uganda.

Referens: Julie E. Ledgerwood et al. "Chimpanzee Adenovirus Vector Ebola Vaccine — Preliminary Report" New England Journal of Medicine 27 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1410863.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".