Mutationer kan ligga bakom blodcancer

Forskare vid Karolinska institutet har tillsammans med amerikanska kollegor upptäckt egenskaper i blodet som verkar hänga ihop med en ökad risk för att utveckla blodcancer.

I en av sina studier har forskarna använt DNA från mer än 12 000 personer från patientregister i Sverige. Under några års uppföljning såg de att det fanns en högre risk att friska personer som bar på vissa mutationer i blodets celler, senare fick någon form av blodcancer. Det är även vanligare att äldre personer hade de här mutationerna.

I ett pressmeddelande säger en av de amerikanska forskarna, Steven McCarroll, att det här kan ge nya perspektiv på hur vi ser på sjukdomar.

Han menar att de flesta av oss tänker på det här i termer av antingen sjukt eller friskt, medan de flesta sjukdomar istället utvecklas gradvis under en längre period.

Forskningen presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Referens: Giulio Genovese et al. "Clonal Hematopoiesis and Blood-Cancer Risk Inferred from Blood DNA Sequence". New England Journal of Medicine 27 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1409405

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".