En av forskarna i den stora svampkartläggningen samlar in jord i Panama. Foto: Miguel Rosas.
1 av 4
En av forskarna i den stora svampkartläggningen samlar in jord i Panama. Foto: Miguel Rosas.
En fruktknopp av en nedbrytarsvamp som hör till en sorts svampar som kallas hättor.
2 av 4
En fruktknopp av en nedbrytarsvamp som hör till en sorts svampar som kallas hättor. Foto: Sara Sällström
Vita och gulaktiga trådar av svampmycel som syns i en grop i marken
3 av 4
De vita och ibland gulaktiga trådarna som syns i marken är svamptrådarna. Foto: Sara Sällström/SR
Björn Lindahl som forskar om svampar och markbiologi på SLU
4 av 4
Björn Lindahl forskar om svampar och markbiologi på SLU. Foto: Sara Sällström

DNA guidar till svamparnas myllrande värld

1:36 min

En världsomfattande kartläggning av svamparnas mångfald presenteras i tidskriften Science idag. Och en del av resultaten visar sig vara särskilt intressanta för oss som bor i nordliga länder.

Björn Lindahl, professor i markbiologi på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, säger att det länge har varit svårt att göra sådana här kartläggningar. Det beror på att just den typ av marksvampar som har undersökts lever ett mycket osynligt liv.

– Nu lyfter jag bara undan mossan så man kommer ner i rotzonen här. Och tar bort några trädrötter, så kan man se hur svampen växer på rötterna, säger Björn Lindahl.

När vi böjer oss ner över den lilla gropen i skogen, blir det tydligt varför det är så svårt att veta hur många arter som finns i ett område. För bara ibland ser vi en liten del av svamparna i form av de fruktkroppar vi plockar på hösten.

I själva verket är det så här de olika arterna lever: Som ett myller av ofta nästan likadana trådar i marken.

Och det är det där vita då?

– Det är det vita som sitter på rotspetsarna.

Men på senare år har DNA-analysteknik gett svampforskarna nya redskap. Och i en ny studie, som letts av estniska forskare, har svamp-DNA från hela världen analyserats.

Ett av de mest intressanta resultaten tycker Björn Lindahl är att svamparna jämfört med andra livsformer verkar vara ovanligt artrika i våra nordliga trakter.

– Alla organismer har sin huvudsakliga rikedom nära ekvatorn, i tropikerna. Det gäller djur och växter. Och även svampar visar den här studien. Men svamparnas diversitet minskar långsammare när man går mot polerna.

Och vad är det som är intressant med det?

– Jo, till exempel om man jobbar med artbevarande kan det vara en påminnelse om att vi kanske har ett särskilt viktigt ansvar för svampdiversiteten här i nordliga länder.

Referens: Leho Tedersoo et al. "Global diversity and geography of soil fungi". Science 28 november 2014. DOI: 10.1126/science.1256688

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista