Rachma Wikandari håller upp en flaska med genomskinlig vätska och vad som liknar i tepåse i.
Rachma Wikandari har testat en filtrerande "tepåse" för att förbättra biogasproduktionen. Foto: Lena M Fredriksson.

Skydd mot fruktdofter gynnar biogas

Nu i vintertid äter vi gärna apelsiner här i Sverige, och många tycker om doften av apelsin och nejlika till jul. Men för mikroorganismer som ska göra matavfall till biogas är doftämne i apelsin giftigt.

Liknande ämnen finns också i annan mat, till exempel andra frukter. Det gör att det kan bli mindre biogas från sådant matavfall, och då går energi till spillo. För att få ut mer biogas kan organismerna därför behöva skyddas från de här ämnena.

Metoder för att skydda organismerna presenteras nu i en doktorsavhandling från högskolan i Borås. Genom att lägga mikroorganismerna i en "påse" som håller ute doftämnet D-limonene lyckades forskare få ut mycket mer biogas ur apelsiner jämfört med mikroorganismer som inte var skyddade.

Rachma Wikandari som genomfört studien hoppas att den skyddande "påsen" kan användas för att förbättra biogasproduktionen i fler sammanhang där såna här ämnen finns i matavfall.

Källa: Wikandra, Rachma (2014) Effect of fruit flavors on anaerobic digestion: inhibitions and solutions.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".