Nobelpristagare Hiroshi Amano. Foto Gustaf Klarin/Sveriges Radio
Nobelpristagare Hiroshi Amano. Foto Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Nobelpristagare vill lösa Japans energikris

Hiroshi Amano utvecklar den blå lysdioden
1:55 min

Ett viktigt sätt att förbättra miljön är att spara energi. Japan skulle kunna spara stora mängder energi genom att använda LED-lampor, menar Nobelpristagaren Hiroshi Amano som nu arbetar för göra lysdioderna ännu mer effektiva.

Luften är lätt att andas, solen skiner och himlen är blå, trots att vi befinner oss på universitetet i storstaden Nagoya som är granne med Tokyo – ett av världens största storstadsområden med en 35-40 miljoner invånare.

– Miljösituationen för japanerna har blivit allt bättre de senaste decennierna, säger Hiroshi Amano.

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 står alla Japans kärnkraftverk stilla. I stället eldas stora mängder gas, olja och kol som bidrar till ökade utsläpp.

Den japanska energisituationen engagerar Hiroshi Amano och hans forskning går ut på att minska el-förbrukningen. Han är en av tre Nobelpristagare i fysik för uppfinningen av den blå lysdioden. Den är en förutsättning för att kunna göra energisnåla LED-lampor som lyser med vitt ljus.

Om all belysning i Japan skulle bytas ut mot ledlampor skulle elförbrukningen kunna minska med sju procent, enligt Amano.

Just nu arbetar hans laboratorium med att göra LED-lampan ännu mer effektiv. Det genom att göra ledlampans struktur tredimensionell genom att bygga upp den med nanotrådar i stället för dagens plana struktur.

Ämnet galliumnitrid, som är grunden för LED-lamporna, försöker Hiroshi Amano utveckla som en ersättning för kisel i dagens elektronik. Med hjälp av galliumnitrid skulle den elektroniska utrustningen, datorn, elbilen, tvättmaskinen kunna bli mer energieffektiv, säger Hiroshi Amano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".