Djungel syns från hög höjd, vid horistonen sticker ett skogsklätt berg upp.
För att överleva i djungeln behövde personer som flytt slaveri känna igen ätliga växter. Foto: Dave Evers/Flickr.

Afrikaner lärde snabbt känna nya världens växter

Under slavhandeln mellan 1600-talet och 1800-talet tvingades miljontals människor från sina hem och transporterades till den nya världen. För att klara sig behövde de snabbt lära sig vilka växter som gick att äta och använda.

I en ny studie i tidskriften PNAS har forskare undersökt hur namn på växter i Surinam i Sydafrika går att härröra ur olika afrikanska växtnamn. Resultaten pekar på att personer från Afrika kände igen växtsorter som var av samma familj, det vill säga besläktade på långt håll, med växter som de var vana vid hemifrån. Att lära sig urskilja växter var framförallt viktigt för de slavarbetare som lyckades fly från plantagen, men också för dem som var kvar behövde extra matresurser.

Det finns inte mycket källmaterial kring vilka växter som användes av slavarbetare i Surinam, men språkstudier av det här slaget är ett sätt att ändå lära sig om vilka växter folk hade nytta av, enligt forskarna. Förutom att använda nya växter visar studien att många växter följde med skeppen från Afrika till Surinam. 

Referens: van Andel, Tinde R. (2014). Local plant names reveal that enslaved Africans recognized substantial parts of the New World flora. Proceedings of the national academy of sciences of the United Stades of America. DOI: 10.1073/pnas.1418836111.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".