Mattias Jakobsson som är genetiker och forskar om människans evolution vid Uppsala universitet.
Mattias Jakobsson är genetiker och forskar om människans evolution vid Uppsala universitet. Foto: Sara Sällström

Tidiga förfäder kan ha tålt alkohol

Anpassning till jäst fallfrukt
1:14 min

Vår förmåga att tåla en viss mängd alkohol kan ha börjat utvecklas redan för tio miljoner år sedan enligt en ny studie.

Att tillverka vin och öl och andra alkoholhaltiga drycker är visserligen något som vi människor har börjat med i ganska modern tid. Men en förmåga att tåla alkohol kan eventuellt ha börjat utvecklas redan när våra förfäder klättrade ner från träden för runt 10 miljoner år sedan och började anpassa sig till ett liv på marken.

Det här menar amerikanska forskare som också har lyckats återskapa ett särskilt enzym som kan ha uppstått då, och det har de gjort genom att studera den genetiska variationen bland dagens apor och människor.

Det här enzymet skulle kunna ha gjort att våra tidiga förfäder började tåla alkohol i jäst fallfrukt, och på så sätt fick tillgång till mera mat. Och det är en intressant teori som studien om den här enzymvarianten tar upp, enligt Mattias Jakobsson som är professor i genetik i Uppsala och jobbar med människans evolution.

– De lägger ju fram ganska goda argument för att det finns andra arter som idag har den här strategin, säger han.

Att en del av dagens apor kan ge sig på jäst fallfrukt när det blir brist på annan mat skulle alltså tala för teorin att det kan ha varit en fördel för våra förfäder att utveckla en tålighet mot mindre mängder alkohol.

Och i den nya studien har de amerikanska forskarna lyckats tillverka någonting som kan vara en mycket tidig variant av det enzym som de tror kanske ligger bakom den här toleransen. Det har de lyckats göra genom att studera den genetiska variationen hos apor och människor idag.

Och Mattias Jakobsson tycker att studien kan säga oss en hel del om hur vår alkoholtolerans har byggts upp

– Det kanske är ett första steg till många av de här andra förändringarna som finns i metaboliseringen av alkohol, säger han, och han påpekar alltså att det idag finns flera olika gener med varianter av olika enzym som kan styra alkoholtolerans hos apor och människor.

Referens: Matthew A. Carrigan et al. "Hominids adapted to metabolize ethanol long before human-directed fermentation". PNAS 2 december 2014. DOI: 10.1073/pnas.1404167111

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".