Rymdfärjan Orion syns utanför jordens atmosfär. Orion är konformad med fyra solpaneler som sticker ut från basen av konen.
1 av 2
Rymdfärjan Orion i en datorskapad bild. Bild: NASA

Full fart i rymden

Senare idag ska NASA för första gången testa sin nya rymdkapsel Orion genom att skjuta upp den i omloppsbana runt jorden. Samtidigt har i dagarna Japan sänt en sond mot en asteroid, och ESA har beslutat sig för att investera i en ny rymdraket.

Den nya rymdkapseln Orion har plats till fyra astronauter och enligt den amerikanska rymdstyrelsen NASA ska den användas för bemannade rymdfärder i framtiden och "föra människor till månen, jordnära asteroider och så småningom Mars". Under testet ska Orion skjutas upp i omloppsbana runt jorden och sen träda tillbaka in i atmosfären.

Men NASA är inte de enda som har rymdprojekt på gång. Igår skickade den Japanska rymdstyrelsen JAXA iväg sonden Hayabusa 2, med uppdrag att landa på en asteroid för att ta prover därifrån med sig till jorden.

Och den europeiska rymdstyrelsen ESA beslutade i tisdags att investera i en ny rymdraket, Ariane 6, som ska ha sin första uppskjutning 2020. Ariane 6 ska vara billigare än sin föregångare för att kunna konkurrera på den internationella marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".