En kropp läggs i grav
En stor del av det svenska biståndet går till att bekämpa ebola i Liberia. Foto: TT

Svensk ebolainsats ovanligt detaljstyrd

Krav på svensk sjukvårdspersonal
1:43 min

Sverige satsar drygt en halv miljard kronor på humanitärt bistånd till eboladrabbade länder. Den svenska hjälpen går främst till Liberia. Det finns regeringsbeslut kring stödet som har varit ovanligt detaljerat, och pekat ut att även svensk personal måste användas.

– Det är ovanligt. Det vanliga är att vi får ett beslut i den årliga budgeten. Sedan gör SIDA behovsbedömningarna, på hur mycket vi ska disponera på varje kris och organisation. Så det är ovanligt, men krisen är också ovanlig, säger Ewa Werner-Dahlin som är chef för humanitärt bistånd på SIDA.

Internationellt bistånd ska alltid vara behovsgrundat. Det är vad alla internationella överenskommelser utgår ifrån.

Av hundra miljoner i den drygt halva miljarden har regeringen bestämt att svensk personal ska användas. Det är även reglerar vilken organisation som ska utföra hjälpinsatsen, nämligen myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det vanliga är i stället att jobba via lokala organisationer, med lägre lönekostnader som följd. Att regeringen beslutar att svenskar ska skickas sker inte ofta.

– Det är ovanligt. Det brukar man inte göra. Men vi samarbetar väldigt mycket med MSB i olika krisinsatser. Då är det ofta deras personal som i ett tidigt skede i olika kriser och katastrofer har en roll i att samordna stödet, till vilken kris det nu är. Visst förekommer det personalbistånd. Det nya här är att det är sjukvårdspersonal.

Är det bästa sättet att använda biståndspengar på att säga att det ska vara svensk personal?

– I det här fallet var bedömningen att det behövdes internationell personal, och då var Sverige en del av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".