Fladdermusen syns hålla med bakbenen i en röd frukt som sitter fast i en grön buske.
1 av 2
En halsbandsflyghund, vars hjärna har neuroner som fungerar som en "3D-kompass". Foto: Yossi Yovel.
Maybritt och Edvard Moser i sitt labb. Båda håller varsin råtta, men Edvards är på väg in i en bur.
2 av 2
En av nobelpristagarna Mosers råttor är på väg in i sin inredda bur. Foto: Steinar Brandslet NTNU

Fladdermöss navigerar i 3D

Mosers råttor navigerar till musik
0:54 min

I en ny studie i tidskriften Nature beskrivs hur fladdermusens hjärnceller hjälper den att orientera sig i tre dimensioner. Forskare undersökte vilka celler som aktiverades hos fladdermöss som rörde sig i olika riktningar medan de kröp och flög.

Författarna till studien har funnit hjärnceller som aktiverades när fladdermössen rörde sig i alla tre rotationsaxlar som behövs för att hantera tre dimensioner. I studien användes en kombination av elektroder som mätte hjärnaktiviteten och kameror som filmade hur djuren rörde sig.

Det är första gången forskare funnit sådana neuroner, hjärnceller, hos däggdjur. Nästa steg kan vara att undersöka om fler djur än fladdermöss har liknande celler. Många andra däggdjur som apor och gnagare behöver orientera sig i höjdled. Därför tänker sig forskarna bakom studien att liknande neuroner finns hos dem.

Några av de celler som forskarna har sett aktiveras i studien är nära kopplade till de rutnätsceller vars upptäckt belönades med årets Nobelpris i medicin.

Referens: Finkelstein et. al. (2014). Three-dimensional head-direction coding in the bat brain. DOI: 10.1038/nature14031

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".