Man bläddrar bland vinylskivor
1 av 2
Ny teknik innebär att vi kan lyssna på vinylskatter och stenkakor även i framtiden. Foto: TT
Stig-Lennart Molneryd, teknisk expert på Kungliga bibliotekets avdelning för Digitala samlingar. Foto: Marie Granmar
2 av 2
Stig-Lennart Molneryd, teknisk expert på Kungliga bibliotekets avdelning för Digitala samlingar. Foto: Marie Granmar

Ny metod kan rädda vinylskivorna

Ljudskanning till digitalt format
1:42 min

Nästan 150 000 vinylskivor, stenkakor och lackskivor väntar på att bli överförda till digitalt format hos Kungliga biblioteket i Stockholm. Det är ett långt och tidsödande arbete. Men med en ny metod för optisk avspelning kan det gå avsevärt snabbare.

Med nuvarande metoder skulle det ta decennier för arkivet att göra musiken tillgänglig och sökbar via datorer.

– Vi har alltså 150 000 skivor och det är en speltid på totalt fem år. Det skulle ta mer än 20 år att föra över det här materialet, tillgängliggöra för forskning, att över huvud taget kunna lyssna på, berättar Stig-Lennart Molneryd, teknisk expert på Kungliga bibliotekets avdelning för Digitala samlingar.

Han hoppas att det snart blir möjligt att skanna in musik från vinylskivor, stenkakor och lackskivor i arkivet.

När den nya lagen för e-plikt börjar gälla den 1 januari, måste alla statliga arkiv även spara webb-publikationer, vilket kommer att ta mer tid för arkiven. Då är en ny teknik för snabbare överföring av ljud välkommen.

Den nya "ljudskanningen" ska gå fortare än att spela av ljudet i realtid, vilket inte är möjligt med de metoder som redan finns idag.

För att utveckla den nya tekniken har fem företag fått statligt stöd. Några av dem kommer under nästa år att ta fram prototyper.

I stora drag går tekniken ut på att skivornas ljudspår fotograferas tredimensionellt, och att bilderna sedan omvandlas till ljudfiler i ett datorprogram.

Det här kan göras på lite olika sätt, och liknande metoder används redan i industrin för exempelvis kvalitetskontroll av virke eller förpackningar.

Att skanna av de smala spåren i en LP-skiva blir en ny utmaning.

Mer om bevarande av material digitalt kan du höra i våra program Vetandets värld och Vetenskapsradions veckomagasin i dag, fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".