man röker en cigarett
1 av 2
Män som röker förlorar y-kromosomer, en förlust som kan öka risken för cancer.
Lars Forsberg
2 av 2
Forskaren Lars Forsberg blev förvånad över upptäckten att män som slutade röka också slutade tappa sina y-kromosomer. Foto: Petra Olsson/SR

Rökning kopplas till förlust av y-kromosomer

Kan öka risken för cancer
2:17 min

En ny studie som publiceras i tidskriften Science i dag visar att män som röker oftare tappar sina y-kromosomer jämfört med män som inte röker. Något som tidigare forskning visat kan leda till högre risk att drabbas av cancer.

Resultaten från studien bedöms som betydelsefulla.

– Det viktigaste resultatet man presenterar här är att rökning är kopplat till att man tappar y-kromosomen i en del blodceller med tiden. Och det verkar vara något som sker under rökningen för om en individ slutat att röka så ser man inte denna förlust av y-kromosomen i blodcellerna, säger Jonas Nilsson, gruppledare för Sahlgrenska cancercenter.

Tidigare forskning från samma forskarlag har visat att män som förlorar y-kromosomen i sina blodceller har större risk att dö i cancer än andra män.

Och nu visar alltså den här nya studien att män som rökte oftare tappade sina y-kromosomer.

Forskarna undersökte blod från 6 000 svenska män som följts under 40 års tid. Genom att ta ut blod från de här männen har de mätt mängden y-kromosomer i blodcellerna.

Men vad de här tappade y-kromosomerna betyder besvaras inte i studien. Enligt Jonas Nilsson går det bara att spekulera i om det kanske kan vara så att rökning orsakar en slags DNA-skada som leder till problem med celldelningen och att man tappar y-kromosomer av den anledningen.

Däremot väcker studien viktiga frågor kring om det kan vara så att y-kromosomen i sig kan ge ett skydd mot cancer.

– Den ställer ju mer en viktig fråga, finns det något på y-kromosomen som skyddar mot cancer eller är y-kromosomförlust en markör för cancerutveckling.

Det hoppfulla är att när männen som studerades slutade röka så skedde inte längre den här förlusten av y-kromosomer i blodcellerna.

Lars Forsberg, en av huvudförfattarna bakom studien, blev väldigt glad över den här upptäckten.

– Jo, jag blev väldigt förvånad och glad när jag såg den här datan första gången för det ger ju något slags hopp om att rökstopp verkligen fungerar. Det fungerar på så sätt att de som har slutat röka har ingen skillnad i sin y-kromosomstatus jämfört med dem som aldrig har rökt, säger Lars Forsberg, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".