John O'Keefe. Foto Matt Dunham/AP/TT
1 av 2
John O'Keefe. Foto Matt Dunham/AP/TT

75-årig Nobelpristagare byter spår

John O'Keefe vill utforska försummat hjärnområde
1:15 min

John O'Keefe upptäckte platscellerna som lägger grunden för vårt lokalsinne. Men efter mer än 40 år med forskning om hjärnans hippocampus ändrar han inriktning och börjar studera en ny del av hjärnan.

– En av mina första kärlekar var till amygdala, säger John O'Keefe, Nobelpristagare i medicin.

Han smyger ofta in på labbet sena kvällar för att i sin ensamhet forska på den här delen av hjärnan, som alltså egentligen var den första del av hjärnan han var intresserad av. 

Efter att ha studerat hippocampus och de så kallade platscellerna i drygt 40 år – alltså de celler som han upptäckte 1971 och som bygger upp vår inre kartbok - vill han nu ge sig in på de mer sociala delarna i hjärnan.

John O'Keefe blev nyligen chef för ett nytt forskningsinstitut för hjärnforskning som byggs upp nu och invigs nästa år i London. Där vill han bland annat studera amygdala, detta viktiga men, som han tycker, försummade hjärnområde som han tror har att göra med flera av våra mer deprimerande sidor - som våld, aggressioner och rädsla.

– Vi kanske kan bringa lite ljus på det, genom att titta på hur amygdala aktiveras. Det är ett mycket viktigt men lite studerat hjärnområde.

Mer om John O'Keefe hör du i Vetandets värld i P1 klockan 12.10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".