Tallskog i Sörmland. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
1 av 2
Här växer det kanske plastpåsar. Foto: Anders Wiklund/TT
Carina Lööf på företaget Trioplast i en affär där hon stora möjligheter att byta ut vanlig plast mot bioplast.
2 av 2
Carina Lööf är inköpsdirektör på företaget Trioplast. Foto: Sara Sällström/SR

Trä kan komma att ersätta plast

Tekniken finns redan
1:48 min

En stor del av all plast som används i Sverige idag skulle kunna tillverkas av träden som växer i våra skogar, enligt flera företag.

Förhoppningen att göra plast av trä finns nu hos många företag som sedan i somras har börjat jobba aktivt för att det ska bli så, i ett projekt som de kallar för Närodlad plast. Plast som tillverkas av skogsråvara skulle i så fall kunna ersätta den plast som tillverkas av olja.

Carina Lööf jobbar på företaget Trioplast, som tillverkar förpackningar. I en affär i centrala Stockholm ser hon stora möjligheter till förändring.

– Här finns ju många förpackningar som är gjorda av plast idag. Här vill vi i framtiden byta den fossilbaserade plasten till biobaserad plast i stället.

Det kan till exempel handla om blöjförpackningar, grönsakspåsar och bärkassar av plast.

Plast av biologiskt material är något som finns redan idag i till exempel plastpåsar. Men då brukar det vara plast som tillverkats med hjälp av sockerrör från Brasilien. Men tanken bland företagen är nu att det ska gå att använda material som redan finns här i Sverige utan att behöva importera plast av biologiskt material.  

För att förvandla trä till plast kan den cellulosa som en stor del av träden består av brytas ner till socker och jäsas till etanol. Från etanolen går det sedan att ta fram eten, som kan användas till att tillverka polyeten som är en av våra vanliga plastsorter

Och tekniken för att göra det finns. Det säger Chalmers-professorn Hans Theliander som själv jobbar med kemiteknik inom skogsindustrin. Däremot tror han att det kan bli tufft ekonomiskt att konkurrera med oljan.

Och själv hoppas han snarare på att forska fram tillverkningsprocesser där man slipper den kostsamma etanoltillverkningen för att få eten, utan istället kan få fram helt nya material.

– Kanske inte som vi kallar plast. Men som skulle ha samma funktion som ett plastmaterial, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".