Sms fungerar mot medicinglömska, visar ny studie. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sms fungerar mot medicinglömska, visar ny studie. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sms-påminnelser fick fler att ta sin medicin

Att skicka sms-meddelanden kan vara en bra metod för att påminna patienter om att ta sin medicin, när det handlar om medicin som ska tas under en längre tid.

Det har brittiska forskare kommit fram till under ett försök med personer som behandlades mot högt blodtryck och höga nivåer av blodfetter.

I en studie i tidskriften Plos One har de följt drygt 300 patienter, varav hälften fick påminnelser via sms om att ta sin medicin.

Resultaten visade att av dem som fick påminnelser var det 16 procent fler som lyckades komma ihåg att ta sin medicin regelbundet.

Just att många patienter glömmer eller låter bli att ta sina mediciner är ett stort problem på många håll, även i Sverige.

Forskarna föreslår därför att sms-påminnelser skulle kunna användas mycket mer inom vården än vad som görs idag.

Referens: David S. Wald et al. "Randomised Trial of Text Messaging on Adherence to Cardiovascular Preventive Treatment (INTERACT Trial)" PLOS ONE 5 december 2014. DOI: 10.1371/journal.pone.0114268

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".