En apparat med flerfärgad cirkel och en skärm där det står "tap on and off here"
Närfältskommunikation används idag till bland annat biljettköp. Foto: Beau Giles/Flickr creative commons

Smarta telefoner kan bli bombdetektorer

Forskare har byggt om kretskort till små gasdetektorer som kan kommunicera med smarta mobiltelefoner och varna för ämnen som används i sprängmedel.

Små kretskort med så kallad närfältskommunikation, NFC-chip, kan kommunicera på kort avstånd med smarta telefoner. Idag används sådana chip bland annat för att sälja tågbiljetter, genom att kunden håller fram telefonen till chippet. Det är också samma teknik som används i många moderna hotellnycklar.

Nu har forskare visat att NFC-chip också skulle kunna användas för att spåra farliga gaser. Det kan göras genom att bygga om dem så att de aktiveras av ämnen som används i sprängmedel. 

Forskarna bytte ut en del av kretsen mot olika nanomaterial som förändrade sin överföring av ström när de kom i kontakt med ämnen som forskarna ville undersöka. Den ändrade strömöverföringen visade sig sen när NFC-chip lästes av med en smart telefon.   

Eftersom de allra flesta nya telefoner kan läsa av såna här kretskort skulle tekniken kunna göra det billigare och enklare att upptäcka farliga ämnen.

Referens: Azzarelli, Joseph M. Et al (2014). Wireless gas detection with a smartphone via rf communication. PNAS: doi/10.1073/pnas.1415403111

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".