Jean Tirole. Foto: C Lebedinsky/TT.
Jean Tirole. Foto: C Lebedinsky/TT.

Svårare reglera välfärdssektorn

"Man vet inte vad man fått förrän det gått en ganska lång tid"
1:40 min

Årets ekonomipristagare Jean Tiroles teorier har använts som utgångspunkt för avreglering av infrastruktur som till exempel telefoni och järnväg. Men när det gäller privatiseringar inom skola, vård och omsorg har man missat att göra den typen av analys, säger ekonomipriskommitténs ordförande Tore Ellingsen.

Jean Tiroles poäng är att skriva rätt typ av kontrakt med företagen för att kunna värna både kvalitet och effektivitet.

Men när det gäller välfärdssektorn, som till exempel skolan, är det mycket svårare att reglera på ett bra sätt jämfört med exempelvis el- eller telemarknaden, enligt Tore Ellingsen.

– Om man ser på det fria skolvalet har det ju snarare varit en förhoppning att kunna lämna till marknaden och man funderar inte mycket på behoven av statlig reglering i förväg, att kontrollera vilka kontrakt man skulle ha med skolorna, säger Tore Ellingsson.

Det beror bland annat på att kvaliteten i utbildningen kan vara svår att mäta på kort sikt. Därför är det inte självklart vilken typ av belöningssystem, ekonomiska incitament, som egentligen bäst styr skolorna mot bra kvalitet. Och där har vi alltså en hel del att hämta från de tankar Jean Tirole utvecklat tillsammans med kollegan Laffont, enligt Ellingsen.

– Det är vad vi kallar för erfarenhetsvaror, man vet inte riktigt vad man har fått förrän efter en lång tid. Det är något som gör det svårt. Tirole och Lafont skriver om det i sin bok från 1993, att man kan behöva andra typer av avreglering om det är erfarenhetsvaror. Man kan kanske inte använda så starka incitament då. I synnerhet om det är så att eventuella kostnadsbesparingar går på bekostnad av kvalitén.

Mer om ekonomipristagaren Jean Tirole i Vetandets värld klockan 12.10

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".