Cynthia Kenyon från Googles forskningsföretag kring åldrande försöker få oss att leva längre. Foto: Annika Östman
Cynthia Kenyon från Googles forskningsföretag kring åldrande försöker få oss att leva längre. Foto: Annika Östman

Tveksam effekt av livsförlängande piller

Markörer kopplade till en förlängd livslängd
1:16 min

Det finns en förhoppning att en ny typ av läkemedel ska öka livslängden och göra människor friskare. Men det är svårt att se om dessa läkemedel verkligen hjälper.

Cynthia Kenyon arbetar med att ta fram sådana här piller. Nu har hon besökt Stockholm under konferensen Nobel Week Dialogue.

Hon menar att det är svårt att mäta om de här medicinerna verkligen får människor att leva längre, och att det därför handlar om att leta efter markörer som är kopplade till en förlängd livslängd.

– Du kan mäta fysiologiska aspekter som förändras över tid, som din möjlighet att gå fort. Det är en bra förutsägelse för hur länge du kommer att leva, säger Cynthia Kenyon.

Hon var tidigare professor i mikrobiologi och åldrande på University of California men arbetar från i år på Googles nybildade bolag Calico, som vill hitta sätt att förlänga människors liv.

Genom att undersöka en liten rundmask upptäckte Cynthia Kenyon tidigare hur en mutation på en gen (daf 2) dubblerade maskens livslängd. Nu försöker hon använda den kunskapen för att även förlänga människors liv.

Läkemedel som kan förlänga livet på det här sättet är inte science fiction. De finns redan, exempelvis Rapamycin som ges vid organdonation. Men det medlet skapar biverkningar som kan vara komplicerade, exempel kraftigt försämrat immunförsvar. Det lämpar sig därför inte att användas som livsförlängande piller.

– Det är inte något du vill fortsätta ta. Jag heller inte hur länge det kommer att dröja tills vi får det perfekta pillret, eller om det någonsin kommer att existera något sådant, säger Cynthia Kenyon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".