Avsaltningsanläggning med osmosis-teknik
Avsaltningsanläggning med osmosis-teknik. Foto: James Grellier/CC BY SA 3.0

Kraftig ökning av avsaltat vatten

"Ny teknik gör att mindre energi behövs för avsaltat vatten"
1:47 min

Mängden havsvatten som avsaltas för att bli dricksvatten ökar kraftigt i världen. Bortåt 80 miljoner människor är idag helt beroende av havsvatten för att få sitt dricksvatten.

Enligt den internationella avsaltningsorganisationen IDA, är mer än 300 miljoner människor helt eller delvis beroende av avsaltat vatten för sina dagliga behov.

– Det växer hela tiden. Det är någonstans mellan 60 och 80 miljoner människor som idag är direkt beroende av avsaltat vatten, säger Kenneth Persson som är professor vattenresurslära på Lunds universitet.

Mellanöstern är den region i världen som är mest beroende av avsaltat havsvatten. I Europa leds avsaltningsligan av Spanien. Men mycket av utbyggnaden just nu pågår bland annat på kinesiska ostkusten och i den karibiska övärlden, enligt Kenneth Persson.

Den mest använda tekniken i avsaltningsverken idag kallas omvänd osmos. Med hjälp av högt tryck pressar man havsvattnet genom membran. Eftersom salterna inte kan passera membranen blir resultatet drickbart vatten.

Avsaltat havsvatten gör det möjligt för människor att bo i kustområden där det råder brist på sötvatten. Sedan mitten av 1990-talet har mängden avsaltat vatten fyrdubblats i världen, från 20 miljoner kubikmeter per dag till runt 80 miljoner kubikmeter idag.

Men en faktor som hämmar utvecklingen är energiåtgången. En stor del av kostnaden för att avsalta havsvattnet är den energi som går åt för att pressa vattnet genom membranen.

Men med den pågående teknikutvecklingen kan mängden energi som går åt reduceras kraftigt, bedömer Kenneth Persson. Forskare arbetar bland annat med nya kemiska lösningar som ska göra det lättare för vattnet att passera membranen.

–Det går åt mycket, mycket, mycket mindre energi. Det handlar om en tiondel, ner emot en femtiondel av energimängden, säger Kenneth Persson.

Mer om avsaltning i Vetandets värld idag 12.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".