Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Paret Moser
2 av 2
May-Britt och Edvard Moser efter ceremonin i Konserthuset. Foto: TT
Nobeldagen

Så nådde kreativa par toppen

Kreativa par- om att inspirera varandra till stordåd
109 min

Stämmer verkligen bilden av den ensamma hårt arbetande forskaren eller författaren? Eller föds kreativiteten i möte med en partner? I Kulturredaktionens och Vetenskapsradions Nobelsändning berättar flera par, däribland makarna Moser, hur de arbetar tillsammans.

I dag belönas det gifta paret May-Britt och Edvard Moser med Nobelpriset i medicin. Det är det femte gifta paret genom tiderna som fått ett Nobelpris. Men flera andra radarpar finns inom vetenskapen, exempelvis makarna Curie samt Watson och Crick, DNA-spiralens upptäckare.

– Samarbeten är ju vanliga inom den vetenskapliga världen, att arbeta i par brukar vara ett effektivt sätt att få fram kreativitet. För att få fram bra vetenskap är det viktigt att bra idéer möts och diskuteras, och det gäller då att kunna diskutera med någon man litar på, säger Nobelmuseets intendent och vetenskapshistorikern Gustav Källstrand.

Paret Moser har jobbat och forskat tillsammans sedan de var riktigt unga. De upplever sitt samarbete som en styrka - och kanske  även en förutsättning för de resultat som nu belönas.

– Det är ett privilegium. Jag har aldrig kunnat få en bättre kollega som också arbetar väldigt hårt, säger May-Britt Moser om sin man.

Edvard Moser håller med om att det är ett gemensamt och målmedvetet arbete som lett fram till det  Nobelpris de tar emot idag. Paret kompletterar även varandra eftersom personligheterna skiljer sig åt. Medan Edvard Moser beskrivs som  lite mer analytiskt lagd, är May-Britt den mer sociala med stor omsorg om både människor och försöksdjur.

– May-Britt är extremt bra på att få med sig folk, säger Edvard Moser.

En annan pristagare, Eric Betzig, berättar att hans kreativa partner är bästa vännen Harold Hess. Det var i vännens vardagsrum som experimenten – som ledde fram till det nobelprisbelönade supermikroskopet – skedde.

– Utan honom hade jag aldrig klarat detta, säger Eric Betzig som belönas med Nobelpriset i kemi.

Eric Betzig och hans kollega samt paret Moser är bara två av flera kreativa par som arbetat tillsammans för att nå resultat. I direktsändningen från Kulturhuset medverkade också författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril (bakom pseudonymen Lars Kepler), konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström och forskarparet Susanne Åkesson och Anders Hedenström och vetenskapshistorikern Gustav Källstrand.

Lyssna på hela sändningen Kreativa par - om att inspirera varandra till stordåd

Samlat material om Nobel

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".