Foto. Michael Reichel. AFP
Vibrationerna i spindelns ben har inspirerat forskare att skapa nya sensorer för människor och robotar. Foto: Michael Reichel, AFP

Spindlar inspirerar till ny teknik

Spindlars känsel kan hjälpa robotar
1:43 min

Spindlar är mycket bra på att uppfatta riktigt små vibrationer i sin omgivning. Nu verkar en grupp sydkoreanska forskare ha tagit fram ny teknik som härmar den här förmågan hos spindlarna. Tekniken tror de skulle kunna användas i många sammanhang som har med vibrationer eller ljud att göra.

När en fluga flyger in i ett spindelnät, så avslöjas genast att maten är serverad genom den rörelse som sätts igång i spindelnätet.

Det här är ett exempel på hur bra spindlarna är på att uppfatta små vibrationer i omgivningen.

Nu verkar forskare i Sydkorea har lyckats tillverka en sensor, som liknar ett av de organ som spindlarna har på sina ben, nämligen en liten apparat som kan fånga upp vibrationer,

Spindel-organet består av flera långsmala skåror på benen som har kontakt med nervcellerna. Men i labbet har forskarna i stället gjort skåror i en tunn yta av platina-metall på en sensor. Med den kunde de göra mycket exakta mätningar. De mätte till exempel vibrationerna på en fiol som någon spelade på. De vibrationerna kunde sedan översättas tillbaka igen till den här musiken till exakt de toner som spelades.

En såhär känslig sensor skulle enligt de sydkoreanska forskarna kunna bäras på kroppen och mäta hjärtslag mer noggrant i framtiden. Den skulle också kunna skilja ut mänskliga röster i brusiga miljöer för att få bättre röststyrning av datorer och mobiltelefoner.

Christian Balkenius, som är professor i kognitionsvetenskap i Lund, tror även att det skulle kunna vara intressant för forskning om robotar, för att få känsel i robothänder.

– Om en robothand ska kunna lyfta ett föremål så behöver den kunna känna formen på det. Och precis som vi har fullt med receptorer över hela handen, så skulle en robot behöva ha det här, säger professor Christian Balkenius vid Lunds universitet

Reporter Sara Sällström
Sara.Sallstrom@sr.se

Referens: Daeshik Kang et al. "Ultrasensitive mechanical crack-based sensor inspired by the spider sensory system". Nature 11 december 2014. DOI: 10.1038/nature14002)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".