Marge och Homer Simpson
Marge och Homer Simpson. Foto:TT/AP/Fox

Simpsons i vetenskapliga tidskrifter

Du kanske trodde det var svårt att få en vetenskaplig artikel publicerad, men nu visar det sig att till och med seriefigurer kan få sina alster accepterade. Det rapporterar nyhetssajten Vox.

Det är två tidskrifter som hävdar att de är vetenskapliga som har valt att publicera en datagenererad nonsensartikel där Simpsonkaraktärerna Maggie Simpson och Edna Krabappel står som huvudförfattare.

Sådana här oseriösa vetenskapliga tidskrifter poppar hela tiden upp. Problemet med dem kan vara att de bidrar till att underminera förtroendet för vetenskapen, skriver skribenterna bakom artikeln på den amerikanska nyhetssajten Vox.  Det kan också göra att forskare kan bygga upp sitt cv med hjälp av tveksamt material. Samtidigt som de försvårar researcharbetet för många forskare som måste sålla bland stora mängder material, skriver sajten Vox.

Referenser:

A paper by Maggie Simpson and Edna Krabappel was accepted by two scientific journals: http://www.vox.com/2014/12/7/7339587/simpsons-science-paper

Margaret Simpson et al. "Fuzzy", Homogeneous Configurations

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".