Nu ska Rosetta väckas upp ur sin dvala. Bild: European Space Agency ESA
Rymdsonden Rosetta ligger i omloppsbana runt kometen. Bild: European Space Agency ESA

Rosetta har hittat variant av vatten på kometen

Det spår av vatten som forskare har analyserat från kometen Churyumov-Gerasimenko,  som rymdsonden Rosetta kretsar kring, verkar skilja sig kraftigt från det vatten som finns på jorden. Det visar en studie i tidskriften Science.

Vattnet på jorden består av två väteatomer och en syreatom. I sällsynta fall utgörs väteatomen av dess kusin, väteisotopen deuterium. Det är den typ av väteisotop man sett spår av på kometen. Men på kometen är den isotopvarianten tre gånger så vanlig jämfört med en vanligt vattenmolekyl. Sådana isotoper gör även att vattnet väger mer.

Det finns sedan tidigare en vetenskaplig diskussion om jordens vatten ursprungligen kommer från kometer, asteroider eller om de uppstått via varma källor.

Forskarna, som publicerar sina resultat i Science, menar att jordens vatten därför inte borde komma från kometer men den diskussionen lär fortsätta.

Mer om Rosettas rymdäventyr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".