Åtta beväpnade män står framför och på flaket till en pickup.
1 av 3
Noshörningarna behöver bevakas hela tiden. Foto: Lena Näslund/SR
Noshörniing med ett chip i hornet
2 av 3
Noshörning med en sändare i hornet. Foto: Lena Näslund/Sveriges Radio
Dennis Rotekin, chef Masai Maras noshörningspatruller
3 av 3
Dennis Rotekin, chef för Masai Maras noshörningspatruller. Foto: Lena Näslund/SR

Stärkt bevakning ska rädda noshörningarna

Skyddas av beväpnade vakter
1:45 min

Varje dag dödas tre noshörningar i Afrika. Tjuvjakten är den värsta sedan noshörningen nästan utrotades i mitten av 1980-talet och nu hotas tjugofem års återhämtning.

Det är framför allt Vietnam som är marknaden för noshörningshorn, som är värt lika mycket som heroin.

Utan intensiv bevakning dödas noshörningarna. Det är den samstämmiga rapporten från alla de områden där det fortfarande finns noshörningar kvar. I vissa reservat följs varje noshörning åt av beväpnade vakter.

Under en period sågade man helt enkelt av hornen, som är som våra naglar, en bit ovanför tillväxtpunkten för att de skulle få vara ifred.

– Även de noshörningarna sköt man. Bara den lilla stumpen på tre-fyra centimeter är värd massor med pengar, säger Allan Carlsson från Världsnaturfonden.

Världsnaturfonden är en av de naturvårdsorganisationer som är med och finansierar allt från att bevaka djuren med drönare till att söva dem med bedövningspilar, för att sätta in mikrochips i hornen och samla in DNA-prov.

Målet är att alla djur ska finnas i en databas för att kunna binda beslagtagna horn till dödade djur. Det har redan lett till flera fällande domar.

Förra året dödades 1004 noshörningar i Sydafrika som hyser de flesta av Afrikas noshörningar. I år är det ännu värre och nyligen flyttade myndigheterna 29 djur i Krugerparken från gränsen mot Mocambique till säkrare områden.

De flesta av Kenyas noshörningar lever i små inhägnade skyddsområden. Annars skulle allihop kunna försvinna på bara ett år.

– Kenya har en total population på 1041, så om vi inte är försiktiga kan vi förlora alla våra noshörningar på bara ett år, säger Linus Kareuki på Kenya Wildlife Service.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".